Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ



















ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ
Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013, η εκδήλωση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Χίου, με θέμα τις εξαρτήσεις και τον ρόλο της Οικογένειας.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, παρουσίασα σε γενικές γραμμές  τη δράση της Υπηρεσίας μου , αναφέρθηκα σε προγράμματα που υλοποιούνται από άλλους Δήμους και τέλος πρότεινα την συγκρότηση από τον Δήμο Χίου φορέα συντονισμού αλλά και στήριξης της οικογένειας και δημιουργία κέντρων νεότητας σε ευρωπαϊκά πρότυπα.
   Το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Χίου ιδρύθηκε το 2007 με την τελευταία αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. Από την αρχή της ίδρυσης του είχε ως όραμα να εργασθούν τα στελέχη του σκληρά ώστε να καταστήσουν τη Χίο έναν ασφαλή τόπο όσον αφορά τα ναρκωτικά. Στην μέχρι τώρα πορεία του έχει να παρουσιάσει σημαντικές επιτυχίες στην δίωξη των ναρκωτικών με κορυφαία στιγμή το 2011 όταν εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές οργανώσεις που διακινούσαν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών στην Χίο.
Πέρα όμως από τη δίωξη το Τ.Δ.Ν Χίου έχει να επιδείξει ένα σημαντικό προληπτικό έργο. Δράσεις όπως ασφαλή σχολεία, πρόγραμμα πρόληψης για γονείς μαθητών Ε και ΣΤ Δημοτικού, ομιλίες σε σχολεία, στρατό, αθλητικά σωματεία και ενώσεις γονέων και ετήσιες εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών είναι ενδεικτικές της φιλοσοφίας των στελεχών του.
 Για τους αστυνομικούς του Τ.Δ.Ν Χίου το φαινόμενο των ναρκωτικών είναι σύνθετο πρόβλημα και απαιτείται συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του. Πολιτεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Σχολεία, Εκκλησία, Κοινωνικοί Φορεία και κοινωνία πολιτών πρέπει να συνεργαστούν για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατόν. 
Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις όλα αυτά τα χρόνια όπου οι Αστυνομικοί του Τ.Δ.Ν Χίου αντιμετώπισαν καταστάσεις όπου οι γονείς βλέποντας το παιδί τους να παρουσιάζει μια αλλαγή στις παρέες στην συμπεριφορά ζήτησαν βοήθεια από αυτούς. Στις πιο πολλές περιπτώσεις η δράση της Υπηρεσίας ήταν καταλυτική. Η συνεργασία οικογένειας, αστυνομίας και άλλων αρμόδιων έφερε αποτέλεσμα. Η δράση όμως αυτή χρειάζεται να πάρει θεσμική μορφή. Απουσιάζει ένας συντονιστικός φορέας που θα κατευθύνει τη δράση Υπηρεσιών, φορέων και ατόμων. Το κενό αυτό κατά την άποψή μου θα πρέπει να το καλύψει η Τοπική Αυτοδιοίκηση δημιουργώντας ένα συντονιστικό φορέα με στόχο τη συνεργασία υπηρεσιών, δομών, φορέων και πολιτών που θα ΣΤΗΡΙΖΕΙ την οικογένεια και τους νέους. 
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που παρατηρήθηκε είναι το γεγονός ότι σε πολλές περιοχές της Χίου (πλατείες, σχολεία, πάρκα, εκκλησίες) συγκεντρώνονται παρέες νεαρών και καθώς "η αργία είναι μήτηρ πάσης κακίας" συνήθως δημιουργούν προβλήματα στην περιοχή και καταλήγουν στις περισσότερες περιπτώσεις σε παραβατικές συμπεριφορές. Η αντιμετώπισή τους μόνο από την ΕΛ.ΑΣ δεν αρκεί. Χρειάζεται η ενεργή συμμετοχή και άλλων φορέων. Έτσι προτάθηκε η δημιουργία κέντρων νεότητας σε ευρωπαϊκά πρότυπα όπου οι νέοι θα διοχετεύουν σε δημιουργικούς τρόπους την ενεργητικότητά τους. Ένα τέτοιο κέντρο μπορεί εύκολα να λειτουργήσει σε ένα σχολείο ή σε ένα πάρκο όπου με τη συμβολή ακόμα και εθελοντών θα λειτουργούν χώροι άθλησης, παιχνιδιών, σινεμά καφέ και εργαστήρια τέχνης (ζωγραφική, γκραφίτι κ.λ.π)
Τέλος ανέφερα ότι δεν χρειάζεται κανείς πολύ κόπο για να διαπιστώσει ότι σε όλη την Ελλάδα όπου οι άνθρωποι νοιάζονται για τον τόπο τους, υλοποιούνται διάφορα πρόγραμμα σχετικά  με την πρόληψη χρήσης ναρκωτικών ή της βοήθειας χρηστών και οικογενειών. Έτσι παρουσία τη δράση του Δήμου Χανίων που συνεργασία με το Α.Π.Θ λειτουργεί πρόγραμμα προώθησης αλληλοβοήθειας ( http://www.selfhelp.gr/attachments/article/56/leaflet_chania.pdf) και του Δήμου Συκεών Θεσ/νικης που συμμετείχε στο πρόγραμμα safeland (http://www.sykies.gr/web/guest/europroj_details?p_p_id=bs_news&p_p_action=1&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-2&p_p_col_pos=1&p_p_col_count=2&_bs_news_struts_action=%2Fext%2Fnews%2Fload&_bs_news_mainid=12387&_bs_news_loadaction=view&_bs_news_redirect=%2Fweb%2Fguest%2Feyrerga)
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δαμιανός Δουίτσης, σύμβουλος απεξάρτησης και ιδρυτής της ΟΑΣΙΣ http://www.oasis.org.gr/ ο οποίος σε μία κατάθεση ψυχής έδειξε μέσα από την δική του εμπειρία τον απίστευτο γολγοθά που ανέβηκε με τις εξαρτήσεις, την οδύνη τη δική του και της οικογένειας του μέχρι να αποφασίσει να απεξαρτηθεί και στη συνέχεια τον διαρκή αγώνα εδώ και 22 χρόνια να σπείρει σπόρους αισιοδοξίας και πίστης σε όλη την Ελλάδα. Μίλησε για εθιστικές προσωπικότητες που θα αρρωστήσουν κάποια στιγμή και θα κολλήσουν σε μία εξάρτηση και στη συνέχεια θα εγκλωβιστούν μέσα της βρίσκοντας πάντα σε άλλους το φταίξιμο και δεν θα βγουν από εκεί αν δεν αποφασίσουν οι ίδιοι να πάρουν την ευθύνη της ζωής τους. 
Ακολούθησαν σειρά ερωτήσεων και τοποθετήσεων από τους συμμετέχοντες που αφορούσαν κυρίως τον ρόλο της οικογένειας όπου ο κ. Δουίτησς μίλησε για γονείς που πρέπει να λένε κανένα ΟΧΙ πότε- πότε, να μη δίνουν τα πάντα εύκολα στα παιδιά, να έχουν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους και βέβαια να θέτουν Όρια και Κανόνες στη λειτουργία της οικογένειας. 
Η εκδήλωση έκλεισε με ένα καταπληκτικό δίδυμο νέων μουσικών του Σταμάτη Διαμάντα και της Αντωνίας Χαλλιωρή οι οποίοι μας έδειξαν ότι μέσα από την τέχνη μπορούν οι νέοι να βρούν ποιοτικούς δρόμους στη ζωή τους.
Στην εκδήλωση που χαιρέτισε ο βουλευτής Χίου κ Κ. Τριαντάφυλλος με μήνυμα που διάβασε συνεργάτης του, παρέστησαν: εκπρόσωπος του βουλευτή Κ. Μουσουρούλη, Αντιδημαρχοι Νύκτας Ν. και Θλιβίτου, περιφερειακός σύμβουλος ΛΥΚΟΥ Λ, εκπρόσωπος της 96 Α.Δ.Τ. Ε, του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Χίου, εκπρόσωποι άλλων φορέων όπως Νοσοκομείο Χίου Ένωση γονέων, Κ.Π.Ε, Κ.Ψ.Υ, Ι.P.A Xίου, Α.Δ Χίου γονείς και νέοι.

ΚΕΒΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Δ/ΤΗΣ ΤΜ.ΔΙΩΞΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΧΙΟΥ