Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Ημερήσια εκδρομή Χορευτικής Ομάδας Εκμάθησης Παραδοσιακών Χορών Δ.Ε.Α. / Τ.Δ.Χίου





































































































Αρχές Σεπτεμβρίου του 2015 η ομάδα μας συναντήθηκε μετά τις καλοκαιρινές διακοπές της για το ξεκίνημα της νέας χορευτικής χρονιάς 2015-2016.  Περάσαμε ωραία απογεύματα στην αίθουσα του Κέντρου Νεότητας Αγ. ΑΡΤΕΜΙΟΥ.  Χορέψαμε, διασκεδάσαμε, κάναμε γενέθλια, πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση, αποκριάτικο πάρτυ και έφτασε του πλήρωμα του χρόνου.  Μάιος μήνας, έπιασαν οι ζέστες, μεγάλωσε η μέρα, άνοιξη αλλά εμείς εκεί πιστοί στο ραντεβού της Δευτέρας, της Τετάρτης και της Πέμπτης. Πρέπει όπως να κλείσει η χρονιά. Πραγματοποιήσαμε γραπτές εξετάσεις (όλοι πέρασαν), καθαρίσαμε τον χώρο που μας φιλοξενούσε και ήρθε η ημέρα της ημερήσιας εκδρομής.

Κυριακή πρωί (12/06/2016), αναχώρηση  από το λιμάνι της Χίου με προορισμό την Νότια Χίο.  Πρώτος σταθμός τα Θυμιανά  για να παραλάβουμε τον δάσκαλό μας ΖΗΡΡΙΑ Γ. με την οικογένειά του και ένα ακόμη ζευγάρι – συμμαθητές μας.

Η εκδρομή ξεκίνησε τραγουδώντας  Χρόνια Πολλά στην Ζωή που είχε γενέθλια.

Στάση πρώτη, Μουσείο Μαστίχας.  Ήμασταν το πρώτο γκρουπ  που επισκέφτηκε το μουσείο, το οποίο είχε εγκαινιασθεί μόλις την 11/06/2016 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και  Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, υπό την παρουσία πλήθους επισήμων προσώπων, αρχηγών κομμάτων, υπουργών, βουλευτών, εφοπλιστών, δημοσιογράφων, ηθοποιών κ.λπ.. Το Μουσείο, σύγχρονο, ευχαριστώ στον επισκέπτη και πολύ κατατοπιστικό για την καλλιέργεια της μαστίχας.  Της μαστίχας που φύεται μόνο στη νότια Χίο, λόγω των χωμάτων της και λόγω του μαρτυρικού θανάτου του Αγίου Ισιδώρου.

Επόμενος σταθμός η πλατεία στο Πυργί. Το Πυργί, το χωριό με τα γεωμετρικά σχήματα στους τοίχους των σπιτιών. Το χωριό στο οποίο υπάρχει το σπίτι όπου έχει διαμείνει ο Χριστόφορος Κολόμβος. Καφές στην πλατεία, προσκύνημα στην Παναγία και στην εκκλησία των Αγίων Αποστόλων.

Αναχώρηση, με προορισμό το σπήλαιο των Ολύμπων. Μικρό αλλά με ιδιαίτερη ομορφιά σπήλαιο.  Αξίζει να το επισκεφτεί κάποιος.

Και φτάνουμε στον τελικό μας προορισμό, τα Μεστά, το χωρίο που είναι σαν κάστρο, έχει δύο εισόδους – εξόδους που τα χρόνια των Πειρατών έκλειναν με σιδερένια πόρτα τις εισόδους κι έτσι οι Πειρατές δεν μπορούσαν να μπουν στο χωριό.  Η κυκλοφορία των πεζών γινόταν από τις ταράτσες των σπιτιών.

Πρώτη επίσκεψη, η εκκλησία των Ταξιαρχών. Συναντήσαμε και Τούρκους επισκέπτες που με σεβασμό και προσοχή άκουγαν την ιστορία της εκκλησιάς από τον ξεναγό τους.

Στην πλατεία μας περίμεναν εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου των Μεστών. Μας φίλεψαν σούμα, στραγάλια και αποξηραμένα σύκα.  Παράδοση της φιλοξενίας των Μεστούσων.

Προσφέραμε αναμνηστικά δώρα και επισκεφτήκαμε του Μεστούσικο Σπίτι.   Μικρό σπίτι, διακοσμημένο και διατηρημένο όπως ήταν παλιά, με εργαλεία της εποχής, κουζινικά και έπιπλα.

Μεσημέρι ποια και ώρα για φαγητό στην πλατεία των Μεστών.  Με το φαγητό μας άνοιξε και η όρεξη για χορό.   Χορέψαμε, τραγουδήσαμε, περάσαμε όμορφα.

Απόγευμα, ώρα επιστροφής, ανανεώσαμε το ραντεβού μας κάποια καλοκαιρινή βραδιά στο χώρο όπου μας φιλοξενούσε στον Άγιο ΑΡΤΕΜΙΟ.

Τέλος της χορευτικής χρονιάς 2015-2016. Καλό καλοκαίρι, να περάσουμε όλοι καλά, δεν θα χαθούμε ο κόσμος είναι μικρός και η Χίος μας ακόμη μικρότερη.

Ευχαριστούμε τον δάσκαλό μας Γ. ΖΗΡΡΙΑ, για την υπομονή του, την όρεξή του να μας διδάξει, να οργανώσει εκδηλώσεις και εξορμήσεις.

Καλό Καλοκαίρι, ραντεβού για την χορευτική χρονιά 2016-2017.

Ζαφείρης ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ

Πρόεδρο Δ.Ε.Α./Τ.Δ.Χϊου.